Jag: en organism i rörelse

Nu när jag har sommarlov finns äntligen lite utrymme för att läsa andra böcker än studielitteratur! Så vad läser jag? En bok om hur fysisk aktivitet förbättrar våra kognitiva funktioner, haha! Den heter Hjärnstark och är skriven av Anders Hansen.

Författaren gör allt han kan för att bevisa kopplingen mellan hjärnans funktioner; ‘intelligens’, emotioner och mående, med fysisk aktivitet. Han gör ett bra jobb! Jag vill hävda att lika mycket som intelligens inte bara handlar om att kunna att 1 + 1 = 2 och alfabetet, så är fysisk aktivitet också mer komplext än konditions- och styrketräning (vilket i och för sig är enormt komplext om man studerar vad som egentligen händer när vi t ex gör något så ‘enkelt’ som att gå, det är avancerade grejer!). Men för att kunna forska på fysisk aktivitet måste du ha något mätbart, t ex kondition i form av att springa på ett löpband eller mäta styrka genom att lyfta vikter. Lika mycket som vi kan utveckla, fördjupa och bli mer avancerade i vårt sätt att tänka och vår teoretiska kunskap; lika mycket kan vi utveckla, fördjupa och avancera vår rörelse. Vi försöker ofta ta genvägar, fördumma oss själva. Vi kan utforska vår förmåga till rörelse lika mycket som vi utbildar oss i teoretiska ämnen, det finns så mycket potential! Som författaren skriver, ”Att koordinera rörelse har genom evolutionen varit hjärnans kanske allra viktigaste uppgift, och är fortfarande!”.  Så, rörelse och intelligens; samma kaka! Vi vet att de nerver som används mest, också blir mest effektiva och är lätta att koppla på. Man kan se det som att de nervbanor vi ofta använder blir som motorvägar (bl a för att det bildas mycket myelin runt dem, fett som gör att signalerna går snabbare och lättare), medan andra är som snåriga stigar; de som inte används så ofta. Detta märker du säkert när du försöker få kontroll på kroppsdelar som du inte brukar tänka på så ofta (t ex förändra hållningen). Medan vår kontroll på vad vi gör med våra händer ofta är relativt bra! Jag tänker att det kanske är lite väl högt siktat att försöka få alla nervbanor till motorvägar. Jag är nöjd om jag kan få de flesta att åtminstone bli landsvägar!

Alla positiva fysiologiska effekter vi får av att vi rör på oss (och det är typ alla…) gör att hjärnan får bättre förutsättningar. Vi bildar nya hjärnceller och kopplingarna emellan dem blir fler, förstärks och optimeras. Den omtalade och viktiga delen av hjärnan som kallas hippocampus växer av kontinuerlig fysisk aktivitet. Det innebär att vi underlättar inlärning, förbättrar minnet, reglering av våra känslor och förmågan att orientera oss rumsligt (lokalsinne). Visste du att den utan tvekan bästa förebyggande och bromsande medicinen mot demens är fysisk aktivitet? Det har större betydelse än ärftlighet!

Det är inte konstigt att jag fastnade för den här boken. Den beskriver hjärnans förmåga till förändring – plasticitet – genom hela livet. Hur långvarig stress påverkar oss och varför fysisk aktivitet motverkar den och gör oss mer stresståliga. Hur rörelse förbättrar vår förmåga till att fokusera och lära oss saker, både teoretiska saker och motoriska färdigheter. Hur minnet är beroende av fysisk aktivitet för att fungera och varför vi blir mer kreativa av att röra på oss. Varför rörelse är oumbärligt för barnets utveckling av kognitiva funktioner och hur vi kan bibehålla dessa funktioner in i ålderdomen (vill du förbättra kognitiva funktioner, skit i korsord, suduko och appar, bara rör på dig istället). Den avslutar med det som är vår stora utmaning idag, vår miljö. Evolutionen går långsamt men miljön vi lever i har förändrats oerhört snabbt, vilket gör oss sjuka. Men, det går att förändra! Hansen skriver att rörelse  alltså gör oss gladare, kreativare och mer koncentrerade, medan inaktivitet gör oss oroliga, ledsna och ofokuserade. Behöver kanske inte säga mer än så.

Hippokrates hävdade redan för 2500 år sedan att ”Walking is man’s best medicine”. Hur kommer det sig då att vi har format vår omvärld till det motsatta? En enkel förklaring är att vi lever i en kultur av quick fixes, ge mig ett piller så jag blir bra… En till är att ingen tjänar pengar på att du vardagsmotionerar (eller jo egentligen, väldigt mycket färre skulle behöva söka vård!). Ännu en är att vi är lata, vi är gjorda för ett liv där kaloriintaget inte är obegränsat och att det är bäst att passa på att äta när man kan. Därför vill vi spara energi och äta allt på en gång. Det här får förödande konsekvenser när vi har stillasittande jobb och inte ens behöver gå till affären för att handla mat längre. Den motivator de flesta av oss har till att röra oss är att det är roligt, att vi mår bra av det. Och just det, vi blir mer intelligenta! Men det är tydligen inte tillräckligt?

Att rörelse, koordination, hänger ihop med våra kognitiva funktioner är alltså helt klart. Mina egna reflektioner är att om vi vågar testa att göra rörelser vi inte fullt behärskar, se fåniga och ‘dåliga’ ut, kommer vi inte bara att utmana vår comfort zone och utveckla våra kognitiva funktioner. Om vi fortsätter kan vi dessutom få bättre självkänsla och våga vara lite mer nyfikna. Vi är inte statiska som organismer. Faktum är att det är vår förmåga att anpassa oss, utvecklas, som gör oss till de fantastiskt komplexa varelser vi är. Vi måste bara våga. Det är ingen idé att säga, ”jo men det är sån jag är och alltid kommer att vara”. Det är sant om du låter det vara sant. Sanningen är att vi utvecklas hela livet, du och din miljö sätter förutsättningarna för hur den utvecklingen kommer att se ut. Du kanske hävdar att dina gener gör att du är som du är. Men om generna har gett dig sämre förutsättningar, är det ju ännu viktigare att du genom rörelse och din miljö ger dig själv de bästa förutsättningarna för att ändå må så bra som möjligt!

Är du intresserad av att lära dig mer om hur hjärnan fungerar och hur du kan ge dig själv så bra förutsättningar som möjligt; läs den här boken! Den baseras på forskning men är populärvetenskaplig, så den är skriven på ett enkelt, lättförståeligt sätt!

Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna. Anders Hansen. 2016.               ISBN 9789173630788

En tanke på “Jag: en organism i rörelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: