När det gör ont

Du vet när man har sådär ont i nacken ut mot axeln, det är så stelt och ont att det inte går att vrida huvudet i vissa riktningar. Så har jag haft det några dagar nu. Jag tränade på gymmet på jobbet i hopp om att det skulle hjälpa. Jag stretchade lite nu och då. Samtidigt har mina höfter som har lätt att bli lite skraltiga, stela och ge smärta i knäna, också varit lite ledsna. Adduktorer, abduktorer, rotatoter, extensorer, flexorer; rubbet har varit stelt och obekvämt.

Idag tog jag mig tid till lite Movement i tre timmar. Jag gjorde allt möjligt, rörelser genom hela kroppen och vissa för att pin-pointa mina smärtområden. Tre timmar senare är jag smärtfri och kan röra huvudet helt utan hinder. Höfterna mår bättre men är ett mer långsiktigt projekt. Jag har i alla fall inte ont längre, men luktar svett.

Att ägna tre timmar åt sig själv att röra sig i mer eller mindre obekväma positioner och mönster kan kännas otänkbart för vissa. Men, smärta sitter inte i muskler och leder. Den sitter i hjärnan. Om vi då helt vilar de kroppsdelar som vi upplever att vi har ont i, är smärta allt den kroppsdelen definieras av. Den får eller sänder ingen annan information från och till hjärnan, förutom att ”om du rör mig så gör det ont, om du inte rör mig gör det också ont”.

Jag definieras inte av min smärta. Därför rör jag mig, använder hela kroppen för att bryta smärtcirkeln, skicka annan information till och från hjärnan som inte handlar om smärta. De kroppsdelar och muskler som jag upplever gör ont rör jag också. Smärta är en upplevelse, upplevelser går att förändra.

Men, jag är inte dumdristig. Smärta är ett livsviktigt signalsystem, när vi upplever smärta är det vanligtvis något som inte står helt rätt till i vävnaden (hur exakt nervsystemet lokaliserar verkar dock vara diskutabelt, vi hittar på mycket som är knasigt…). Alltså pressar jag inte på, jag känner efter och testar. Utan att fastna i smärt-tänk; ”aj aj och ojoj”. Jag vet att mina trapezius antagligen är överansträngda, därför belastar jag dem inte fullt ut i alla lägen eller tar i med full kraft. Men det finns mycket man kan göra utan att maxa. Detektivarbetet handlar om att hitta exakt vilken nivå som är ultimat, hur många olika rörelser man kan göra. Hitta rätt dos. Rätt dos är aldrig total vila. Genom att använda mina trapezius till massor av olika uppgifter och rörelsegåtor överöses de med information som till vis del släcker ut informationen av smärta. Att röra på sig drar igång kroppens egna generella smärthämningssystem. Att röra musklerna dynamiskt (kontraktion-avslappning) gör att blodförsörjning förbättras och därmed får muskeln näring att läka samtidigt som den mjukas upp. Har du ont, lägg dig inte och vila. Rör dig inom smärtgränsen. Ibland över smärtgränsen, om du vet vad du gör och känner dig själv.

Smärta ingår i livet och är inte farligt. Vårt stilla liv har gett oss en konstig distans till oss själva. Vi känner inte längre oss själva och kan därför inte helt ta ansvar för oss heller. Men det finns så mycket vi kan göra, själva. Om vi tar tid att öka vår medvetenhet genom att göra.

Movement av Ido Portal handlar inte om varken smärtfrihet, hälsa eller kroppen (jaget). Det handlar om att utforska rörelse. Men, Movement går absolut hand i hand med smärtfrihet, hälsa och kroppen (jaget). Jag kan välja att använda verktygen jag får från Movement på olika sätt. Ibland för att hjälpa mig att bli smärtfri, ibland för att testa gränserna och därmed orsaka mig själv smärta. Med all forskning som finns kring rörelse och smärtfrihet, hälsa och kroppen (jaget) så är det otvivelaktigt så att rörelse har en positiv effekt. Vi blir mer intelligenta av att röra oss, dessutom. Inlägg om samband mellan kognitiva funktioner och rörelse

Idag sysslade jag bland annat med lite spinal waves. Spinal waves är ett fantastiskt sätt att öka vår proprioception och medvetenhet om vår ryggrad. Det ger tillfälle att undersöka sin rörlighet i alla olika segment genom ryggraden, ger oss mer kroppskontroll och bättre genomsläpplighet av rörelse genom kroppen. Tänk om vi alla skulle göra lite spinal waves om dagarna, jag är helt övertygad om att vår livskvalitet skulle öka avsevärt. Ett hett tips för alla ryttare där ute är att prova att göra lite spinal waves i 10 min innan du sitter upp på hästen och rider och känna skillnaden på kvalitet på din ridning! Oslagbart. Lite mer detaljerat om hur det går till (snott rakt av från bästa Movement Stockholm

1: ”Front wave leading from top”: Ställ dig ca en halv fotlängd från en vägg med ansiktet riktat mot väggen och lätt svikt i knäna. Placera nästippen i kontakt med väggen, placera hakan i väggen och släpp kontakten med näsan, fortsätt på samma sätt neråt genom punkterna bröstet, nedre revbenen, magen och bäckenet.

Näsa
Haka
Bröst
Revben
Mage
Bäcken

När bäckenet släpper kontakten med väggen är näsan som längst ifrån väggen, påbörja då direkt resan in mot väggen med nästippen igen. (Det finns en kort stund mellan bäcken-nästipp där du hänger i luften och inte nuddar vägg, resten av tiden nuddar en punkt väggen hela tiden medan övriga punkter inte nuddar väggen.) Fortsätt att på detta sätt sketcha en våg genom hela ryggkotpelaren där huvudet leder rörelsen (”leading from top”) och försök separera ryggradens segment så noga du kan. Tänk dig att du hela tiden simmar uppåt. Bli mer noggrann och mer medveten för varje våg. Gör det låångsamt och kontrollerat.

2: ”Front wave leading from bottom”: Rör dig genom precis samma våg, stående på samma sätt framför väggen, men byt riktning och låt höfterna leda rörelsen. Tänk dig att du borrar dig neråt i marken:

Bäcken
Mage
Revben
Bröst
Haka
Näsa

Utmaningen: Varje dag i tre veckor, håll vågrörelsen gående i en och samma riktning i 5 minuter, byt sedan riktning och håll rörelsen gående lika lång tid. Alltså exempelvis front wave leading from top i 5 min följt av front wave leading from bottom i 5 min.

Utmaningen kräver alltså 10 minuter per dag av din tid. Sätt på musik du gillar, variera hastighet, backa några cm från väggen när du känner dig säkrare och kliv ut mitt på golvet när du känner att du har mönstret. Gå tillbaka till väggen minst en dag i veckan för att kontrollera dina vågor.

Vi rekommenderar att du hela första veckan använder en vägg för att förfina och programmera in rörelsen rätt. Kom ihåg att det inte handlar om hastighet eller antal vågor du hinner med – det handlar om segmentell kontroll och rörelsekvalitet. Utmana dig själv att hitta dina svaga länkar; kanske har du svårt att separera kotorna i bröstryggen – överdriv då inte rörelseutslaget i de rörligare delarna hals och svank utan gör deras rörelse mindre framträdande och fokusera på att öka bröstryggens rörelseutslag så att vågrörelsen blir jämn. Där ditt ”problem” ligger ska fokus vara.

Att använda tid på att programmera småskalig finmotorik och mobilitet på detta sätt översköljer ryggraden med god proprioceptorisk information och gör dig redo att använda din så småningom mer välfungerande, rörligare rygg till att manövrera dig själv med större komplexitet och medvetenhet.

Häromdagen filmade jag en snutt när vi gjorde lite spinal waves efter en movementklass, det är precis lika härligt och konstigt som det ser ut: https://www.instagram.com/p/BXybTBsjsR8/

Denna vecka är det European Movement Meeting i Köpenhamn, så inga klasser denna vecka. Jag saknar mina movementkompisar, men tills nästa vecka så fortsätter jag att utforska på egen hand. Jag har en känsla av att när de kommer tillbaka så blir det åka av med nya spännande utmaningar för mitt nervsystem!

Nu ska jag ut och rida hästar! På måndag påbörjar jag mitt sista år på fysioterapeutprogrammet. Snarare än jag förstår kommer jag alltså att vara färdig fysioterapeut. Hej och hå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: