Back

En presentation av hästarna som utbildar mig dagligen

Jupiter

u. Haug-Centa (Nordsvensk brukshäst)
e. Mercurius (Engelskt fullblod)
Född 1998
Ägare: Serena Jöngren

Jupiter föddes på gården och är hästen jag gjort alla mina misstag med. Han tar ingen skit, är omhändertagande och tar ett stort socialt ansvar i flocken. Vi har gjort det mesta tillsammans: dressyr, hoppning, fälttävlan, Hubertusjakter, körning, ”NH”, akademisk ridkonst, frihetsdressyr och uteritter. Jupiter är hästen som med små medel har den tydligaste kommunikationen, alla som träffar honom förstår honom, men de förstår inte själva hur det går till! Pga en skada 2003 har han successivt förlorat synen på vänster öga och är nu helt blind på den sidan. Vi har hängt ihop i snart 23 år, jag litar på honom med mitt liv och vi kan rida ut på äventyr i timmar barbacka i grimma.

Geisha

Arabiskt fullblod
Född 1989
Ägare: Titti Jöngren

Geisha kom till gården vid fem års ålder. Hon ingick i min mammas småskaliga ridskola, tävlade galopp och reds senare av mina stallkompisar. Vi har helt enkelt alltid umgåtts så länge jag kan minnas! Idag rids inte Geisha längre men vi tränar flera dagar i veckan och hon börjar bli riktigt fin i kroppen vid 32 års ålder. Geisha är den vänligaste hästen jag känner och håller sina människor nära. Hon är en riktig dam som gör det hon känner för.

Sirius

u. Samantha Hywel (Welsh)
e. Mercurius (Engelskt fullblod)
Född 2005
Ägare: Titti Jöngren

Sirius föddes på gården men lånades ut pga tidsbrist en tid i sin ungdom. Han fick vara med om saker ingen ska behöva vara med om. Men idag är han den mest robusta hästen som är väl medveten om sin autonomi och gärna skapar sina egna utmaningar! Han är en anarkist som fungerar dåligt inom bestämda ramar, men fantastiskt med fria ramar! Att ha en vildhäst som vän är en fantastisk gåva som jag vårdar ömt. Sirius är kreativ som få men fungerar inte alls med tryck-eftergift och är lite för söt för sitt eget bästa ibland.

GaiJin

u. Geisha (Arabiskt fullblod)
e. Mercurius (Engelskt fullblod)
Född 2009
Ägare: Titti Jöngren

GaiJin har det fantastiska födelsedatumet 090909, ett höstbarn alltså. Hon föddes på gården och tack och lov fick vi en lång sommar det året. Det finns misstankar om att GaiJins brokiga tid i fosterlivet har gett henne utmaningar i livet. Hon har alltid haft problem med ångestattacker och aggressivitet, något vi har jobbat hårt för att hon ska kunna reglera på ett funktionellt sätt. Hon är en riktig dressyrprinsessa och älskar ridhuset och ridbanan. GaiJin utbildar mig ständigt i vikten av trygghet som grundsten för utmaning.

Laddok

Shetlandsponny
Född 2012
Ägare: Titti Jöngren

Laddok kom till gården som treåring och tog allas hjärtan med storm. Han är energisk, lekfull och nervig, helt enkelt en virvelvind. Vi leker och tränar akademisk ridkonst med en twist.

Vill du veta mer om vad jag gör tillsammans med hästarna och se fler bilder och filmer? Följ mig på
Instagram: @ serenajongren
Facebook: Serena Jöngren – instruktör och fysioterapeut