Back

Foto Eleonora Jöngren

Mitt namn är Serena Jöngren och jag viger större delen av min tid till att utforska rörelse. Mina ledord i mitt yrke som fysioterapeut, föreläsare och instruktör är öppenhet, empati och kompetens. Jag har haft enskild firma sedan 2012 men har undervisat i 20 år. Fokus för mig har alltid varit kommunikation, relation och harmoni. Sedan 1 juni 2018 är detta min heltidssysselsättning.

Jag är uppvuxen på hästgård och har under årens lopp tränat allt från Shetlandsponnyer, fullblod, nordsvenskar, ponnyer, storhästar… Ston, valacker och hingst. Både människor och hästar jag instruerat, utbildat och lärt av har varit i alla åldrar. Två hästar har jag utbildat själv till ridhästar.

Träningsinriktning har varit allt från dressyr, hoppning, fälttävlan, ”NH”, jag har kört in min egen häst som släpat på allt från trädstammar till stor vagn. Sedan hösten 2012 har jag tränat Akademisk Ridkonst och frihetsdressyr. Idag utforskar jag rörelse tillsammans med hästar, både med mig själv på marken och från hästryggen. Detta gör vi på ridbanan, i skogen och över hopphinder, med inspiration från rörelseforskningen.

Jag intresserar mig för rörelsesystemet hos människa och häst, hjärna och nervsystem hos de båda (gärna ihopkopplade ). Inlärning och utveckling, motorisk och mentalt är mitt största fokus. Under 2010-talet var jag teorideltagare på flertalet kurser med Bent Branderup m fl, tränat för Cecilia Müller, Hanna Engström, Christofer Dahlgren, Carina Eriksson och Norah Kohle. Under 2015 var jag praktikant i 3,5 månader på Stall Haväng i Halland och tränade för Monika Sanders, en resa som har utvecklat min relation till hästarna och min ridning och träning otroligt mycket och gett mig vänner för livet. 2017 tog jag onlinekursen Project Proprius av Intrinzen  som på ett fantastiskt sätt kopplar ihop mina kunskapsområden till varandra då den handlar om hur vi kan applicera den senaste forskningen om rörelse och motivation till träningen med hästarna. Jag har också läst onlinekursen SmartBody SmartMind av Irene Lyon som handlar om hur vi kan optimera nervsystemet.

1 juni 2018 tog jag examen i fysioterapi vid Karolinska Institutet. Parallellt med min fysioterapeututbildning genomgick jag en utbildning i Svensk Klassisk Massage. Förutom min fysioterapeututbildning har jag läst distanskurserna Människan och djurens kognition och Hästens sinnen och beteende. Utan att jag vetat om det har jag tyckts följa en röd tråd genom livet; människans och djurens kroppar och knoppar och relationerna och kommunikationen allt däremellan.

Under hösten 2016 kom jag i kontakt med Movement Stockholm som gett mig möjligheten att utforska min fysiska och mentala förmåga i praktiken, i en kontext jag är ovan vid, men som är full av glädje och öppenhet. Jag tränar med Movement Stockholm så ofta jag bara kan, flera dagar i veckan. Genom detta halkade jag in på en workshop vid namn Fighting Monkey med Jozef Frucek och Linda Kapetanea och senare en till workshop; Motion med Ido Portal. Den senaste workshopen var Creative Movement Tools ledd av Shai Faran. Det blir nog fler av dem! Jag har stor användning av Movement i min fysioterapeutkompetens, i min tillvaro med hästarna och i min undervisning. Kort och gott, i allt jag gör! Film om Ido Portal

Jag letar ständigt efter nya perspektiv för att utvidga och fördjupa min kompetens om rörelse och nervsystemet. Senast deltog jag i en workshop med namnet Equine fascia and trauma release, ledd av Liza Kimble. Denna workshop gav mig perspektivet av fascian på rörelse och nervsystemet.

Hösten 2016-2018 arbetade jag extra i receptionen och gymmet på Stockholm Norr Fysio & Gym.

Jag har nära samarbete med Grindtorps Gård HB. Det är från Grindtorps Gård jag utgår, där jag tar emot kunder allra mest. Jag fick även uppdraget av Grindtorps Gård HB att åka på studiebesök i München och därefter vara med att planera och bygga deras världsbästa aktiva grupphästhållning under 2013-2014.

Presentation av hästarna finns på en egen sida: Hästar

Podcast

Jag har fått äran att vara med i Morotspodden, en podcast producerad av Lena Manea. Än så länge finns åtta avsnitt med mig ute där vi pratar om olika ämnen. Du hittar podden där poddar finns, t ex Spotify, men också via Lenas hemsida:

Vad tycker andra?

Fantastisk föreläsare med enorm förmåga att målgruppsanpassa sitt innehåll och få sina åhörare/deltagare att tänka till!

En sådan engagerad människa är svårt att finna. Gäller att hålla i hårt när man lyckas.

Serena är mycket professionell, lyhörd och har alltid ett leende på läpparna. Oavsett om det gäller massage för din egen del eller om du bokar en lektion med häst kan jag varmt rekommendera Serena.

Jag trodde jag skulle ta två, kanske tre lektioner med Serena. Tre år senare har hon fullständigt avprogrammerat mig och lagt grunden till ett helt nytt sätt att inte bara rida utan, ännu viktigare, vara tillsammans med hästen. Hon är fullständigt prestigelös, alltid med ett fantastiskt lugn och en självklar övertygelse.

Tycker det har varit extremt skönt att träna kroppsmedvetenheten enbart med fokus på hur jag är och vill bli som ryttare. Jag har funderat och utforskat mina rörelsemönster som ryttare i många år men att göra det med andra och med nya infallsvinklar har varit jätteroligt. Inte minst att inse att vi är flera som har samma intressen – när vi står ett helt gäng kvinnor i en stor ring och alla prövar en ny rörelse med inåtvänd blick och upptäcker tidigare dolda styrkor och svagheter. På en söndag när vanliga människor gör helt andra normala saker dessutom! Hänger definitivt på till våren!

Den här kursen har ett mkt bra upplägg med 1 timmes teori och därefter 30 min ridning. På teoripasset har vi bland annat fått lära känna vår kropp o hitta centrum (grundning)samt att kunna släppa igenom en rörelse genom hela kroppen utan att blockera rörelsen någonstans. Detta hjälpte mig sedan mycket under ridpasset då jag blev mer följsam och även lätt kunde hitta tillbaka till centrering då jag hamnade ur balans. Ytterligare en sak jag tar med mig från kursen är attSerena har peppat mig så att jag nu vågar lita mycket mer på mig själv o våga testa och därmed också fått en mer följsam häst.Serena är otroligt pedagogisk i sin undervisning och mycket lätt att följa o förstå.Jag har haft en toppenvecka och kan varmt rekommendera denna kurs. Nu ser jag fram emot nästa kurs vecka 33 då vi kommer att fokuserar mer på ridningen.

Rolig bra och lärorik lektion , man fick många ” Jaha upplevelser ”

Den här kursen var så himla givande för mig och jag tycker jag utvecklats ganska mycket på bara dessa 5 dagar. Jag tycker att kursen var intressant och mycket rolig! Serena tycker jag alltid kom med ett underbart humör och gav alltid ordentligt med beröm vilket gör mig så mycket mer peppad! Kursens innehåll känns viktigt och utvecklande och Serena gjorde det enkelt att förstå. Jag tycker alla borde gå åtminstone en kurs som Serena leder, hennes kurser är otroligt ögonöppnande!!

Rörelsepass för ryttare Rubriken dök upp i mitt fb-flöde. Vad kunde det vara? Vem vill inte bli rörligare och mer kroppsmedveten som ryttare? Så jag åkte till Grindtorps Gård och träffade Serena Jöngren vilket jag inte ångrat en sekund. Enkla – men inte alltid lätta – rörelser som verkligen gör dig medveten om vad du gör och framförallt – vad du kan göra – levererades med energi av Serena. Hon är mycket kunnig om hur man rör sina leder och hur man blir verkligen medveten om att t.ex. ryggraden inte bara är en sammanhängande pelare utan att man kan/borde kunna röra sig kota för kota. Rörelserna utförs med bekväma kläder och oftast stående. Serena är mycket inspirerande och har god förståelse för dina stelheter/problem. Efter ett pass kommer åtminstone hjärnan igång och förstår att man faktiskt kan göra det man inte trodde att man kunde när man kom dit. Har du inte provat? Gör det och bli mer medveten om din kropp. Acceptera inte att du inte kan. Du kan!

Utrolig spennende å lære om hestens og menneskets sanser og hvordan vi tolker hverandre og verden. Kurset fikk meg til å reflektere over relasjonen jeg har med min hest, og gav meg en dypere forståelse av hvordan samspillet mellom hest og menneske fungerer

Serena gav en intresseväckande föreläsning, på lagom nivå, om ett område där utvecklingen går fort framåt. Ett utmärkt tillfälle att få en inblick i vad som händer och hur det kan tillämpas!

En mycket intressant föreläsning oavsett om man jobbat med hästar hela livet eller är ny på hästar! Nya insikter och lärdomar, allt proffesionellt uppbackat av forskning!

Serena är grym kunnig. Hon har en härlig personlighet och hjärta. Med hennes hjälp vill du utvecklas och även helas.

Serena kombinerar kunskap, engagemang, skratt och omsorg. Det jag har fått lära av henne är med mig i alla möjliga sammanhang, och varje gång vi ses ger hon mig nya ögon att se världen med.