Foto Eleonora Jöngren
Mitt namn är Serena Jöngren och jag viger större delen av min tid till att utforska rörelse. Mina ledord i mitt yrke som fysioterapeut, föreläsare och instruktör är öppenhet, empati och kompetens. Jag har haft enskild firma sedan 2012 men har undervisat i 20 år. Fokus för mig har alltid varit kommunikation, relation och harmoni. Sedan 1 juni 2018 är detta min heltidssysselsättning.
Jag är uppvuxen på hästgård och har under årens lopp tränat allt från Shetlandsponnyer, fullblod, nordsvenskar, ponnyer, storhästar… Ston, valacker och hingst. Både människor och hästar jag instruerat, utbildat och lärt av har varit i alla åldrar. Två hästar har jag utbildat själv till ridhästar.
Träningsinriktning har varit allt från dressyr, hoppning, fälttävlan, ”NH”, jag har kört in min egen häst som släpat på allt från trädstammar till stor vagn. Sedan hösten 2012 har jag tränat Akademisk Ridkonst och frihetsdressyr. Idag utforskar jag rörelse tillsammans med hästar, både med mig själv på marken och från hästryggen. Detta gör vi på ridbanan, i skogen och över hopphinder, med inspiration från rörelseforskningen.
Jag intresserar mig för rörelsesystemet hos människa och häst, hjärna och nervsystem hos de båda (gärna ihopkopplade ). Inlärning och utveckling, motorisk och mentalt är mitt största fokus. Under 2010-talet var jag teorideltagare på flertalet kurser med Bent Branderup m fl, tränat för Cecilia Müller, Hanna Engström, Christofer Dahlgren, Carina Eriksson och Norah Kohle. Under 2015 var jag praktikant i 3,5 månader på Stall Haväng i Halland och tränade för Monika Sanders, en resa som har utvecklat min relation till hästarna och min ridning och träning otroligt mycket och gett mig vänner för livet. 2017 tog jag onlinekursen Project Proprius av Intrinzen som på ett fantastiskt sätt kopplar ihop mina kunskapsområden till varandra då den handlar om hur vi kan applicera den senaste forskningen om rörelse och motivation till träningen med hästarna. Jag har också läst onlinekursen SmartBody SmartMind av Irene Lyon som handlar om hur vi kan optimera nervsystemet.
1 juni 2018 tog jag examen i fysioterapi vid Karolinska Institutet. Parallellt med min fysioterapeututbildning genomgick jag en utbildning i Svensk Klassisk Massage. Förutom min fysioterapeututbildning har jag läst distanskurserna Människan och djurens kognition och Hästens sinnen och beteende. Utan att jag vetat om det har jag tyckts följa en röd tråd genom livet; människans och djurens kroppar och knoppar och relationerna och kommunikationen allt däremellan.
Under hösten 2016 kom jag i kontakt med Movement Stockholm som gett mig möjligheten att utforska min fysiska och mentala förmåga i praktiken, i en kontext jag är ovan vid, men som är full av glädje och öppenhet. Jag tränar med Movement Stockholm så ofta jag bara kan, flera dagar i veckan. Genom detta halkade jag in på en workshop vid namn Fighting Monkey med Jozef Frucek och Linda Kapetanea och senare en till workshop; Motion med Ido Portal. Den senaste workshopen var Creative Movement Tools ledd av Shai Faran. Det blir nog fler av dem! Jag har stor användning av Movement i min fysioterapeutkompetens, i min tillvaro med hästarna och i min undervisning. Kort och gott, i allt jag gör! Film om Ido Portal
Jag letar ständigt efter nya perspektiv för att utvidga och fördjupa min kompetens om rörelse och nervsystemet. Senast deltog jag i en workshop med namnet Equine fascia and trauma release, ledd av Liza Kimble. Denna workshop gav mig perspektivet av fascian på rörelse och nervsystemet.

Hösten 2016-2018 arbetade jag extra i receptionen och gymmet på Stockholm Norr Fysio & Gym.
Jag har nära samarbete med Grindtorps Gård HB. Det är från Grindtorps Gård jag utgår, där jag tar emot kunder allra mest. Jag fick även uppdraget av Grindtorps Gård HB att åka på studiebesök i München och därefter vara med att planera och bygga deras världsbästa aktiva grupphästhållning under 2013-2014.
Presentation av hästarna finns på en egen sida: Hästar
Podcast
Jag har fått äran att vara med i Morotspodden, en podcast producerad av Lena Manea. Än så länge finns åtta avsnitt med mig ute där vi pratar om olika ämnen. Du hittar podden där poddar finns, t ex Spotify, men också via Lenas hemsida: