Back

Mitt namn är Serena Jöngren och jag viger större delen av min tid till att utforska rörelse. Mina ledord i mitt yrke som fysioterapeut, föreläsare och instruktör är öppenhet, empati och kompetens. Jag har haft enskild firma sedan 2012 men har undervisat i 21 år. Fokus för mig har alltid varit kommunikation, relation och harmoni. Sedan 1 juni 2018 är detta min heltidssysselsättning.

Jag är uppvuxen på hästgård och kunde säga namnen på alla fuxar i hagen innan jag kunde se skillnad på mamma och pappa. Något som alltid fascinerat mig är det vi har gemensamt med djur och jag kände mig aldrig riktigt hemma i den traditionella träningen och umgänget med hästar. Jag ifrågasatte varför vi gör som vi gör och tog inte “för att vi alltid har gjort så” som ett tillfredställande svar. Och så undrade jag varför vi fortsatte att göra som vi alltid har gjort fast det inte funkade. Och varför säger man en sak men sen gör på ett helt annat sätt? Det här kom att forma hela min utbildning och mitt arbete.

Under årens lopp har jag tränat allt från Shetlandsponnyer, fullblod, nordsvenskar, ponnyer, storhästar… Ston, valacker och hingst. Både människor och hästar jag instruerat, utbildat och lärt av har varit i alla åldrar. Två hästar har jag utbildat själv till ridhästar.

Träningsinriktning har varit allt från dressyr, hoppning, fälttävlan, ”NH”, jag har kört in min egen häst som dragit både trädstammar och stor vagn. Hösten 2012 hittade jag till Akademisk Ridkonst och frihetsdressyr. Idag använder jag mina kunskaper från den senaste rörelseforskningen, nervsystemet och motivation när jag utforskar rörelse tillsammans med hästar, både med mig själv på marken och från hästryggen. Detta gör vi på ridbanan, i skogen och över hopphinder.

Jag utforskar inte bara rörelse tillsammans med hästar utan även med människor. Jag är säker på att min kunskap om hästar ökar min förståelse för människor och tvärt om. Du är varmt välkommen till mig även om du inte är intresserad av hästar!

Under 2010-talet var jag teorideltagare på flertalet kurser med Bent Branderup m fl, tränade för Cecilia Müller, Hanna Engström, Christofer Dahlgren, Carina Eriksson och Norah Kohle. Under denna tid läste jag också kurserna Människan och djurens kognition (Högskolan i Skövde) och Hästens sinnen och beteende (Linköpings universitet), på jakt efter att förstå hur hästar fungerar men också hur vi fungerar tillsammans. Under 2015 var jag praktikant i 3,5 månader på Stall Haväng i Halland och tränade för Monika Sanders, en resa som har utvecklat min relation till hästarna och min ridning och träning otroligt mycket och gett mig vänner för livet.

Efter det bestämde jag mig för att börja plugga till fysioterapeut på Karolinska institutet för att förstå hur människan fungerar på gruppnivå, individnivå, psykologiskt, fysiologiskt, biologiskt. Jag ville förstå hur vi lär oss rörelser och hur vi kan utvecklas som människor. När jag fick lära mig om neurofysiologi så kunde jag applicera det på hästarna och umgänget med dem, äntligen började saker falla på plats!

 

På Karolinska institutet hittade jag till Movement culture, det var på en idrottsdag som Marcel Henriksen höll i en klass från Movement Stockholm. Efter denna movementklass blev jag mållös, äntligen hade jag hittat något som kunde sätta mina teoretiska kunskaper i aktion, en upplevelsebaserad förståelse för rörelseförmåga! Inte nog med det, parallellerna till att röra sig tillsammans med hästar var oändliga. Så jag fortsatte att gå på movementklasser flera dagar i veckan i fem års tid. Jag deltog också på olika workshops som t ex Fighting Monkey med Jozef Frucek och Linda Kapetanea, Motion med Ido Portal och Creative Movement Tools ledd av Shai Faran.

I min process att föra över allt jag lärt mig hittills om både hästar, människor, nervsystem och rörelse så hittade jag 2017 onlinekursen Project Proprius av Intrinzen  som gav mig ett försprång på den vägen då den handlade om hur vi kan applicera den senaste forskningen om rörelse och motivation till träningen med hästarna. Samtidigt läste jag också onlinekursen SmartBody SmartMind av Irene Lyon som handlar om hur vi kan optimera nervsystemet och nervsystemsreglering. I samma veva passade jag på att gå en utbildning i Svensk Klassisk Massage anpassad efter den kompetens som jag redan hade som fysioterapeutstudent.

Mellan 2016-2018 arbetade jag i receptionen och i gymmet på Stockholm Norr Fysio & Gym.

1 juni 2018 tog jag examen som legitimerad fysioterapeut från Karolinska institutet och sa upp mig från alla mina extrajobb för att satsa helhjärtat på mitt företag.

2019 gick jag kursen Equine Fascia and trauma release med Liza Kimble.

Sedan 2023 har jag undertecknat Intrinzen Context Designers’ creed. Alla som undertecknat har kontinuerliga samtal och diskussioner om hästar, rörelse och motivation tillsammans. Vi lägger också upp videor på Intrinzen Stepping Stones.

2024 går jag en intensiv utbildning om Movement och Movability med Ido Portal.

Jag har nära samarbete med Grindtorps Gård HB. Det är från Grindtorps Gård jag utgår, där jag tar emot kunder allra mest. Jag fick även uppdraget av Grindtorps Gård HB att åka på studiebesök i München och därefter vara med att planera och bygga deras aktiva grupphästhållning under 2013-2014.

Vem vill anlita mig?

Jag erbjuder individuell rörelseutbildning, lektioner för dig med egen häst, möjlighet att komma till mig som veckoelev med din häst, rörelseklasser, workshops, föreläsningar, massage, onlinekurser och har en webbshop där jag säljer ekologiska och fairtradecertifierade tröjor. Du vill anlita mig om du vill utöka din rörelseförmåga, vill få en skjuts i din personliga utveckling och lära dig om hur du fungerar. Alla kan anlita mig, gammal som ung, aktiv som inaktiv. Jag anpassar mig alltid till dina önskemål och dina styrkor och svagheter. Om du vill anlita mig för att få hjälp med dig och din häst så är du också välkommen oavsett vilken disciplin du vanligtvis tränar inom och oavsett ålder, träningsnivå eller ras på din häst.

Har du en lokal/anläggning och vill arrangera rörelseklass, workshop eller föreläsning med mig så går det alldeles utmärkt! Jag har gjort workshops åt allt från en stor folkhögskola med över 100 deltagare, till instruktörer i Centrerad ridning, till små grupper som har häst i samma stall och vill utveckla sig mer utöver lektioner med sina hästar. Jag skräddarsyr upplägget efter förutsättningar och vad ni är intresserade av!

Podcast

Jag har fått äran att vara med i Morotspodden, en podcast producerad av Lena Manea. Än så länge finns åtta avsnitt med mig ute där vi pratar om olika ämnen. Du hittar podden där poddar finns, t ex Spotify, men också via Lenas hemsida:

Vad tycker andra?

Fantastisk föreläsare med enorm förmåga att målgruppsanpassa sitt innehåll och få sina åhörare/deltagare att tänka till!

En sådan engagerad människa är svårt att finna. Gäller att hålla i hårt när man lyckas.

Serena är mycket professionell, lyhörd och har alltid ett leende på läpparna. Oavsett om det gäller massage för din egen del eller om du bokar en lektion med häst kan jag varmt rekommendera Serena.

Jag trodde jag skulle ta två, kanske tre lektioner med Serena. Tre år senare har hon fullständigt avprogrammerat mig och lagt grunden till ett helt nytt sätt att inte bara rida utan, ännu viktigare, vara tillsammans med hästen. Hon är fullständigt prestigelös, alltid med ett fantastiskt lugn och en självklar övertygelse.

Tycker det har varit extremt skönt att träna kroppsmedvetenheten enbart med fokus på hur jag är och vill bli som ryttare. Jag har funderat och utforskat mina rörelsemönster som ryttare i många år men att göra det med andra och med nya infallsvinklar har varit jätteroligt. Inte minst att inse att vi är flera som har samma intressen – när vi står ett helt gäng kvinnor i en stor ring och alla prövar en ny rörelse med inåtvänd blick och upptäcker tidigare dolda styrkor och svagheter. På en söndag när vanliga människor gör helt andra normala saker dessutom! Hänger definitivt på till våren!

Den här kursen har ett mkt bra upplägg med 1 timmes teori och därefter 30 min ridning. På teoripasset har vi bland annat fått lära känna vår kropp o hitta centrum (grundning)samt att kunna släppa igenom en rörelse genom hela kroppen utan att blockera rörelsen någonstans. Detta hjälpte mig sedan mycket under ridpasset då jag blev mer följsam och även lätt kunde hitta tillbaka till centrering då jag hamnade ur balans. Ytterligare en sak jag tar med mig från kursen är attSerena har peppat mig så att jag nu vågar lita mycket mer på mig själv o våga testa och därmed också fått en mer följsam häst.Serena är otroligt pedagogisk i sin undervisning och mycket lätt att följa o förstå.Jag har haft en toppenvecka och kan varmt rekommendera denna kurs. Nu ser jag fram emot nästa kurs vecka 33 då vi kommer att fokuserar mer på ridningen.

Rolig bra och lärorik lektion , man fick många ” Jaha upplevelser ”

Den här kursen var så himla givande för mig och jag tycker jag utvecklats ganska mycket på bara dessa 5 dagar. Jag tycker att kursen var intressant och mycket rolig! Serena tycker jag alltid kom med ett underbart humör och gav alltid ordentligt med beröm vilket gör mig så mycket mer peppad! Kursens innehåll känns viktigt och utvecklande och Serena gjorde det enkelt att förstå. Jag tycker alla borde gå åtminstone en kurs som Serena leder, hennes kurser är otroligt ögonöppnande!!

Rörelsepass för ryttare Rubriken dök upp i mitt fb-flöde. Vad kunde det vara? Vem vill inte bli rörligare och mer kroppsmedveten som ryttare? Så jag åkte till Grindtorps Gård och träffade Serena Jöngren vilket jag inte ångrat en sekund. Enkla – men inte alltid lätta – rörelser som verkligen gör dig medveten om vad du gör och framförallt – vad du kan göra – levererades med energi av Serena. Hon är mycket kunnig om hur man rör sina leder och hur man blir verkligen medveten om att t.ex. ryggraden inte bara är en sammanhängande pelare utan att man kan/borde kunna röra sig kota för kota. Rörelserna utförs med bekväma kläder och oftast stående. Serena är mycket inspirerande och har god förståelse för dina stelheter/problem. Efter ett pass kommer åtminstone hjärnan igång och förstår att man faktiskt kan göra det man inte trodde att man kunde när man kom dit. Har du inte provat? Gör det och bli mer medveten om din kropp. Acceptera inte att du inte kan. Du kan!

Utrolig spennende å lære om hestens og menneskets sanser og hvordan vi tolker hverandre og verden. Kurset fikk meg til å reflektere over relasjonen jeg har med min hest, og gav meg en dypere forståelse av hvordan samspillet mellom hest og menneske fungerer

Serena gav en intresseväckande föreläsning, på lagom nivå, om ett område där utvecklingen går fort framåt. Ett utmärkt tillfälle att få en inblick i vad som händer och hur det kan tillämpas!

En mycket intressant föreläsning oavsett om man jobbat med hästar hela livet eller är ny på hästar! Nya insikter och lärdomar, allt proffesionellt uppbackat av forskning!

Serena är grym kunnig. Hon har en härlig personlighet och hjärta. Med hennes hjälp vill du utvecklas och även helas.

Serena kombinerar kunskap, engagemang, skratt och omsorg. Det jag har fått lära av henne är med mig i alla möjliga sammanhang, och varje gång vi ses ger hon mig nya ögon att se världen med.