Back

Varannan vecka håller jag Rörelse för ryttare i Åkersberga.

Rörelse för ryttare höstterminen 2023
Under dessa rörelseklasser undersöker vi olika aspekter av rörelse för att utvecklas som ryttare. Vi förbättrar kroppsmedvetenhet, sitsens möjligheter, stabilitet, mobilitet, koordination, förmåga att leda och följa och undersöker biomekanik hos ryttare och häst och mycket mer. Fokus ligger på att hitta verktyg för att själv kunna experimentera med sin egen och sin hästs rörelseförmåga. Dessa rörelseklasser öppnar upp för problemlösning och för att hitta nya möjligheter för dig själv och din häst. De hjälper dig också att hitta motivation till rörelse och rörelseglädje, erfarenheter som du sedan kan använda tillsammans med din häst när du kommer hem.

Varannan söndag (jämna veckor) kl. 17.00-18.30 erbjuder jag Rörelse för ryttare. Dessa klasser ger möjlighet för kontinuitet och utveckling över tid samtidigt som du får chansen att träffa andra ryttare att dela erfarenheter med. Vi håller till i det fantastiska ridhuset på Grindtorps Gård i Åkersberga.

Höstterminen består av totalt 7 klasser:

  • 24 september
  • 8 oktober
  • 22 oktober
  • 5 november
  • 19 november
  • 3 december
  • 17 december

Pris heltermin (personligt): 1500 kr (600 kr rabatt!)

Pris enstaka klasser: 300 kr/gång

Betalning för terminen sker via faktura vid terminsstart.

Anmälan: Fyll i kontaktformuläret nedan

Anmälan till enstaka klasser görs innan den aktuella klassen via mejl, Messenger, DM på Instagram eller smsa 0707486232. Betalas via faktura som skickas i anslutning till klassen, glöm därför inte att få med ditt namn, mejladress och adress vid anmälan.

    Är du med i en ridklubb, eller i ett gäng med ryttare oavsett konstellation, som vill göra en aktivitet tillsammans utan hästar där ni får chansen att utveckla er kroppsmedvetenhet och mobilitet för att bli mer funktionella och kreativa människor i samvaro med era hästar? Kontakta mig för att boka en klass med Rörelse för ryttare endast för er! Jag kan komma till er, det enda som behövs är en tillräckligt stor yta där vi får plats att röra på oss. Eller så kommer ni till mig, vi hittar en lösning som passar helt enkelt!

    Och du vet väl att du kan arrangera en kurs med mig där vi både har teori, rörelse för ryttare och enskilda lektioner med häst där vi kan använda våra nyförvärvade färdigheter från rörelseklasserna till samvaron med hästen på en gång? Det ökar din inlärning och förståelse för hur du kan applicera innehållet i rörelseklasserna till samvaron med hästen, du får ut så mycket det bara går av inlärningstillfället helt enkelt! Läs mer under Kurser.

    Mer information om Rörelse för ryttare och vad deltagare tycker ⇓⇓⇓⇓


    För att sammankoppla oss med vår häst, måste vi vara sammankopplade med oss själva. För att bli mer sammankopplade i oss själva, kan vi få hjälp av vår häst.

    Vårt nervsystem är vår hjärna och vår kropp. Det är magiskt; det kan till och med sammankopplas med en annan individs nervsystem! Den där kentaurkänslan med våra hästar.

    Genom rörelse och lek kan vi utbilda vårt nervsystem: öka kroppskontroll och -medvetenhet, rörelsefrihet, självförtroende, balans, känsla för hästen och vad hästen kommunicerar, avslappning, bättre andning, självständighet, problemlösningsförmåga och mindre frustration. Vi upplever vad det innebär att följa och leda på samma gång. Vi övar förmågan att släppa igenom rörelse och energi genom kroppen och hur vi kan släppa ut den i en förbestämd riktning.

    Vi övar på hur vi kan möta utmaningar med en nyfiken och utforskande inställning i en trygg miljö. Allt vi gör är kopplat till våra hästar; det ger oss bättre förutsättningar som hästmänniskor och sätter oss i hästarnas perspektiv, mentalt och biomekaniskt.

    Jag vill underlätta för oss att utveckla och underhålla våra nervsystem och samtidigt ha en plattform där vi kan dela med oss av tankar, upptäckter och idéer om hur vi fungerar, hur hästen fungerar och kanske framför allt: hur vi fungerar tillsammans.

    Dessa rörelseklasser grundar sig i kunskap jag tillägnat mig i min fysioterapeututbildning, Movement av Ido Portal, det jag lär mig av mina hästar och har lärt mig under min utbildning med hästarna (läs mer under Om mig).

    Läs mer om klasserna och vad deltagare tycker längre ned! ⇓⇓


    Klasserna utgår ifrån dessa teman:

    – MEDVETENHET: Undersöka vilka kroppsdelar vi har bättre respektive sämre kontakt med; nervsystemets motorvägar respektive snåriga stigar. Öva oss i att röra kroppen i ett specifikt rörelsemönster och isolera rörelsen till specifika kroppsdelar, i alla möjliga riktningar. Varför? För att bli medvetna om vad vi gör när vi umgås med hästen, få bättre följsamhet och hjälpgivning. Få förståelse för varför vi har lättare med vissa saker än med andra, träna upp medvetenheten om kroppens centrum (bäcken och ryggrad) för att därmed få en mer funktionell sits när vi rider och tränar från marken. Kunna ta emot instruktioner och omsätta dem i kroppen.

    – FÖLJA OCH LEDA: För att leda måste vi kunna följa, som dans. Träna på att öppna upp nervsystemet för yttre påverkan av en annan individs nervsystem, ta in information samtidigt som du reagerar/agerar på den. Den som följer tränar på att våga ”släppa kontrollen” och låta sig ledas samt sin problemlösningsförmåga, att lösa rörelsegåtan. Den som leder tränar på att ge lagom svåra utmaningar för individen den leder. Varför? När vi umgås med hästen måste vi både kunna ge och ta emot information genom att koppla ihop vårt nervsystem med hästens. Vi måste kunna följa för att uppnå harmoni och en fin kommunikation. Genom att träna på att känna när utmaningen är för lätt eller för svår kan vi lägga utmaningen på precis rätt nivå; hästen kan lyckas och utvecklas och slippa att bli uttråkad. Att öva upp vår problemlösningsförmåga, kunna lösa rörelsegåtor, gör att vi själva får verktyg att t ex få en mer följsam sits; hur ska jag placera mig för att kunna följa rörelsen och vara stabil?

    – FYSISKA OCH MENTALA MÖJLIGHETER OCH BEGRÄNSNINGAR: Vi undersöker var du är fri och var du har blockeringar, mentalt och i dina vävnader. Dina möjligheter till rörelse och styrka, balans och förmågan att kunna göra kontrollerade övergångar mellan olika positioner/rörelser utan ”glitch”, upphakning. Träna på att släppa igenom en rörelse genom kroppen, hitta balansen i ”mitten” genom att använda övningar som t ex grundning. Varför? Öka förståelsen för hur vårt nervsystems förmåga, med dess tillhörande hjärna och vävnader, påverkar vårt samspel med hästen. Att kunna göra exakta övergångar utan ”glitch” ökar vår koordinationsförmåga och ger hästen förutsättningar att kunna göra övergångar i balans. Öka förståelsen för hur rörelse transporteras genom kroppen och vart du eventuellt blockerar den.

    – HÄSTENS BIOMEKANIK OCH VÅR HJÄLPGIVNING: Genom att själv göra, få ökad förståelse för gångarter, böjning, skolor, samling, längning samt hur vår hjälpgivning påverkar hästen, varför vi använder de hjälper vi gör och hur de fungerar.

    Alla är välkomna på dessa klasser, oavsett ålder, hästinriktning, om du är nybörjare eller mer avancerad; alla kan vara med och alla kan bidra!

    Vad tycker deltagarna?

    Tycker det har varit extremt skönt att träna kroppsmedvetenheten enbart med fokus på hur jag är och vill bli som ryttare. Jag har funderat och utforskat mina rörelsemönster som ryttare i många år men att göra det med andra och med nya infallsvinklar har varit jätteroligt. Inte minst att inse att vi är flera som har samma intressen – när vi står ett helt gäng kvinnor i en stor ring och alla prövar en ny rörelse med inåtvänd blick och upptäcker tidigare dolda styrkor och svagheter. På en söndag när vanliga människor gör helt andra normala saker dessutom! Hänger definitivt på till våren!

    Rörelsepass för ryttare Rubriken dök upp i mitt fb-flöde. Vad kunde det vara? Vem vill inte bli rörligare och mer kroppsmedveten som ryttare? Så jag åkte till Grindtorps Gård och träffade Serena Jöngren vilket jag inte ångrat en sekund. Enkla – men inte alltid lätta – rörelser som verkligen gör dig medveten om vad du gör och framförallt – vad du kan göra – levererades med energi av Serena. Hon är mycket kunnig om hur man rör sina leder och hur man blir verkligen medveten om att t.ex. ryggraden inte bara är en sammanhängande pelare utan att man kan/borde kunna röra sig kota för kota. Rörelserna utförs med bekväma kläder och oftast stående. Serena är mycket inspirerande och har god förståelse för dina stelheter/problem. Efter ett pass kommer åtminstone hjärnan igång och förstår att man faktiskt kan göra det man inte trodde att man kunde när man kom dit. Har du inte provat? Gör det och bli mer medveten om din kropp. Acceptera inte att du inte kan. Du kan!