Mitt namn är Serena Jöngren och jag viger större delen av min tid till att utforska rörelse. Mina ledord i mitt yrke som fysioterapeut, föreläsare och instruktör är öppenhet, empati och kompetens. Jag har haft enskild firma sedan 2012 men har undervisat i 21 år. Fokus för mig har alltid varit kommunikation, relation och harmoni. Sedan 1 juni 2018 är detta min heltidssysselsättning.
Jag är uppvuxen på hästgård och kunde säga namnen på alla fuxar i hagen innan jag kunde se skillnad på mamma och pappa. Något som alltid fascinerat mig är det vi har gemensamt med djur och jag kände mig aldrig riktigt hemma i den traditionella träningen och umgänget med hästar. Jag ifrågasatte varför vi gör som vi gör och tog inte “för att vi alltid har gjort så” som ett tillfredställande svar. Och så undrade jag varför vi fortsatte att göra som vi alltid har gjort fast det inte funkade. Och varför säger man en sak men sen gör på ett helt annat sätt? Det här kom att forma hela min utbildning och mitt arbete.
Under årens lopp har jag tränat allt från Shetlandsponnyer, fullblod, nordsvenskar, ponnyer, storhästar… Ston, valacker och hingst. Både människor och hästar jag instruerat, utbildat och lärt av har varit i alla åldrar. Två hästar har jag utbildat själv till ridhästar.
Träningsinriktning har varit allt från dressyr, hoppning, fälttävlan, ”NH”, jag har kört in min egen häst som dragit både trädstammar och stor vagn. Hösten 2012 hittade jag till Akademisk Ridkonst och frihetsdressyr. Idag använder jag mina kunskaper från den senaste rörelseforskningen, nervsystemet och motivation när jag utforskar rörelse tillsammans med hästar, både med mig själv på marken och från hästryggen. Detta gör vi på ridbanan, i skogen och över hopphinder.
Jag utforskar inte bara rörelse tillsammans med hästar utan även med människor. Jag är säker på att min kunskap om hästar ökar min förståelse för människor och tvärt om. Du är varmt välkommen till mig även om du inte är intresserad av hästar!
Under 2010-talet var jag teorideltagare på flertalet kurser med Bent Branderup m fl, tränade för Cecilia Müller, Hanna Engström, Christofer Dahlgren, Carina Eriksson och Norah Kohle. Under denna tid läste jag också kurserna Människan och djurens kognition (Högskolan i Skövde) och Hästens sinnen och beteende (Linköpings universitet), på jakt efter att förstå hur hästar fungerar men också hur vi fungerar tillsammans. Under 2015 var jag praktikant i 3,5 månader på Stall Haväng i Halland och tränade för Monika Sanders, en resa som har utvecklat min relation till hästarna och min ridning och träning otroligt mycket och gett mig vänner för livet.
Efter det bestämde jag mig för att börja plugga till fysioterapeut på Karolinska institutet för att förstå hur människan fungerar på gruppnivå, individnivå, psykologiskt, fysiologiskt, biologiskt. Jag ville förstå hur vi lär oss rörelser och hur vi kan utvecklas som människor. När jag fick lära mig om neurofysiologi så kunde jag applicera det på hästarna och umgänget med dem, äntligen började saker falla på plats!
På Karolinska institutet hittade jag till Movement culture, det var på en idrottsdag som Marcel Henriksen höll i en klass från Movement Stockholm. Efter denna movementklass blev jag mållös, äntligen hade jag hittat något som kunde sätta mina teoretiska kunskaper i aktion, en upplevelsebaserad förståelse för rörelseförmåga! Inte nog med det, parallellerna till att röra sig tillsammans med hästar var oändliga. Så jag fortsatte att gå på movementklasser flera dagar i veckan i fem års tid. Jag deltog också på olika workshops som t ex Fighting Monkey med Jozef Frucek och Linda Kapetanea, Motion med Ido Portal och Creative Movement Tools ledd av Shai Faran.
I min process att föra över allt jag lärt mig hittills om både hästar, människor, nervsystem och rörelse så hittade jag 2017 onlinekursen Project Proprius av Intrinzen som gav mig ett försprång på den vägen då den handlade om hur vi kan applicera den senaste forskningen om rörelse och motivation till träningen med hästarna. Samtidigt läste jag också onlinekursen SmartBody SmartMind av Irene Lyon som handlar om hur vi kan optimera nervsystemet och nervsystemsreglering. I samma veva passade jag på att gå en utbildning i Svensk Klassisk Massage anpassad efter den kompetens som jag redan hade som fysioterapeutstudent.
Mellan 2016-2018 arbetade jag i receptionen och i gymmet på Stockholm Norr Fysio & Gym.
1 juni 2018 tog jag examen som legitimerad fysioterapeut från Karolinska institutet och sa upp mig från alla mina extrajobb för att satsa helhjärtat på mitt företag.
2019 gick jag kursen Equine Fascia and trauma release med Liza Kimble.
Sedan 2023 har jag undertecknat Intrinzen Context Designers’ creed. Alla som undertecknat har kontinuerliga samtal och diskussioner om hästar, rörelse och motivation tillsammans. Vi lägger också upp videor på Intrinzen Stepping Stones.
2024 går jag en intensiv utbildning om Movement och Movability med Ido Portal.
Jag har nära samarbete med Grindtorps Gård HB. Det är från Grindtorps Gård jag utgår, där jag tar emot kunder allra mest. Jag fick även uppdraget av Grindtorps Gård HB att åka på studiebesök i München och därefter vara med att planera och bygga deras aktiva grupphästhållning under 2013-2014.
Vem vill anlita mig?
Jag erbjuder individuell rörelseutbildning, lektioner för dig med egen häst, möjlighet att komma till mig som veckoelev med din häst, rörelseklasser, workshops, föreläsningar, massage, onlinekurser och har en webbshop där jag säljer ekologiska och fairtradecertifierade tröjor. Du vill anlita mig om du vill utöka din rörelseförmåga, vill få en skjuts i din personliga utveckling och lära dig om hur du fungerar. Alla kan anlita mig, gammal som ung, aktiv som inaktiv. Jag anpassar mig alltid till dina önskemål och dina styrkor och svagheter. Om du vill anlita mig för att få hjälp med dig och din häst så är du också välkommen oavsett vilken disciplin du vanligtvis tränar inom och oavsett ålder, träningsnivå eller ras på din häst.
Har du en lokal/anläggning och vill arrangera rörelseklass, workshop eller föreläsning med mig så går det alldeles utmärkt! Jag har gjort workshops åt allt från en stor folkhögskola med över 100 deltagare, till instruktörer i Centrerad ridning, till små grupper som har häst i samma stall och vill utveckla sig mer utöver lektioner med sina hästar. Jag skräddarsyr upplägget efter förutsättningar och vad ni är intresserade av!
Podcast
Jag har fått äran att vara med i Morotspodden, en podcast producerad av Lena Manea. Än så länge finns åtta avsnitt med mig ute där vi pratar om olika ämnen. Du hittar podden där poddar finns, t ex Spotify, men också via Lenas hemsida: